Kolozsvári látogatás 2019

2019. április 26-án egy kis csapat elindult Csík faluból (Moldvai csángó magyar település) Kolozsvár felfedezésére. Pontosabban három nagylány (egy nyolcadikos és két kilencedikes) és egy pedagógus, a magyar nyelv és irodalom tanárnőjük, elhatározták, hogy megnéznek egy színházi előadás Kolozsváron. Ez az előadás a Légy jó mindhalálig című musical volt.

Kinéztük, hogy melyik dátum lenne a legjobb. 2019. április 27-ei dátumra esett a választásunk. Azért is ezt a dátumot választottuk, mert épp vakáció volt azon a héten és az utána következő héten is, ami miatt nem fájt a fejünk az iskolából való elkérezkedés miatt. 

Neki álltunk a tervezésnek és arra a döntésre jutottunk, hogy kár lenne elkapkodni a kirándulást, ugyanis olyan sok szép hely van Kolozsvár felé, amit érdemes lenne megnézni. Ott van az Ezer éves határ a Rákóczi várrommal példának okáért. Így hát egy több napos kirándulás lett a végeredmény.

2019. április 26-án volt az indulás délután két órakor. Nem siettünk, szép időnk volt és senki nem kellett azon aggódjon, hogy a reggeli kapkodásban mit felejt otthon. Estére megérkeztünk Gyimesbükkbe, ahol a plébánián voltunk elszállásolva.

Mivel ezek a fiatal lányok nagyon mozgékonyak és nem bírnak sokáig egy helyben ülni, pláne ha idegen, felfedezni való helyről van szó, ezért elindultunk felfedezni Gyimesbükköt. Fogtuk hátizsákjainkat és elindultunk az Ezer éves határ felé. Útközben meg-megálltunk és észrevettük, hogy egy hatalmas eső üldöz minket. Utol is ért minket, de szerencsére már csak akkor, amikor fedezék alá tudtunk vonulni. Az eső elvonultával felmentünk a várromhoz és amit ott láttunk az lélegzetelállító volt. Sötétedésre visszaértünk a szálláshoz. Aznap este senkinek nem kellett esti mesét olvasni, olyan hamar elaludtunk. 

Másnap, április 27-én kora reggel indultunk tovább. Megálltunk Csíkszeredában, ahol megittunk egy frissítő kávét, majd tovább folytattuk utunkat a „kincses város” felé. Délután négy órára meg is érkeztünk és el is foglaltuk a szálláshelyet. Rendbe szedtük magunkat és hét órára oda is értünk a színházba. Mindenkinek nagyon tetszett az előadás. Színház után visszamentünk a szállásra, kicsit beszélgettünk, vacsoráztunk és eltettük magunkat másnapra.

Vasárnap, 28-án program volt „szervezve”. Reggel elmentünk misére a Szent Mihály templomba. Onnan egyenesen a Botanikus kert felé vettük az irányt.  A botanikus kert is gyönyörű volt, lélegzet elállító. Nem is nagyon akartunk elmenni onnan, de sajnos a hasunk közbeszólt, hogy enni is kéne valamit. Ebéd után egy kicsit sétáltunk és mivel esős idő volt és nem sajnálta az ég a csapadékot, ezért visszamentünk a szállásra egy kis délutáni pihenőre.

Este folytattuk Kolozsvár felfedezését. Sétáltunk a parkba, felmentünk a Fellegvárhoz. A Fellegvárnál megcsodáltuk a gyönyörűen kivilágított várost. Mindezek után a sétáló utcán keresztül menve visszatértünk a szállásunkra. Természetesen a sétáló utcában egy kávézóban meg kellett kóstoljuk a limonádét (nagyon finom volt).

Következő nap, 29-én pedig visszaindultunk Csík faluba. Természetesen egy nap alatt „nem lehet megtenni” ezt az utat, ezért Gyimesbükkben megaludtunk és 30-ára értünk ténylegesen haza, Csík faluba

Tamás Orsolya, Csíkfalu 2019